SÖKA PÅ INTERNET

Börja din sökning i NE som är ett uppslagsverk. Skriv in ne.se i sökrutan


Globalis är Svenska FN-förbundets Interaktiva världskarta där du själv kan ställa in och göra jämförelser.


Hos Unga fakta hittar du länkar om riddare, vikingar, indianer, dinosaurier m.m. Sidan fungerar bäst i en dator.


Kolla källan! kan du läsa mer om man bör tänka på kring källor och fakta.

En sajt för dig som vill veta mer om historia, religion, geografi och samhällskunskap

Bing, sökmotor



Duckduckgo, sökmotor



Yahoo, sökmotor

Google, sökmotor


Hur du lär dig söka smartare på sökmotorer med citat, tecken, minus, stjärna.. o.s.v.


Brukar du ha svårt att hitta det du letar efter när du söker på Google?

Då kan du lägga några minuter på att läsa de här enkla tipsen om hur du kan öka chanserna att hitta rätt, genom att lära dig hur du söker bättre.


1. Specificera med flera sökord

Det största problemet när du söker är att det blir så otroligt många träffar, och ju fler träffar du får desto svårare blir det att hitta rätt sida. Se därför till att ange fler sökord för att bättre specificera vad det är du letar efter.

todo list app iphone ios

2. Minustecknet sorterar bort oönskat

Ibland söker du efter en term som kan ha flera betydelser. Något som i vissa fall kan generera en hel massa mer eller mindre lämpliga träffar. För att sålla bort sådant här kan du lägga till ett sökord med ett minusteckenframför – då ser Google till att dina träffar inte har detta sökord i sig.

john lennon -beatles

3. Prata med Google för att söka

Om du vill prata med din webbläsare istället för att skriva in sökord, klickar du på mikrofon-ikonen i Googles sökfält (fungerar bara på Chrome) och sedan är det bara att börja prata. Snabbkommandot för att starta inspelning är Ctrl+Shift+[.].

Den här funktionen är dock främst intressant på smartphones, när du vill slippa knappa in sökfrasen på ett skärmtangentbord.

4. Blockera oönskade domäner i Google

Vill du verkligen bli av med vissa domäner från dina sökträffar, finns det ett tillägg för webbläsaren Chrome som låter dig skapa en personlig svartlista över domäner du inte vill ha med i dina sökresultat. Tillägget Personal Blocklist är utvecklat av Google själva och gör det enkelt att spärra domäner i dina Googlesökningar.

5. Använd citattecken för fraser

Google ser varje sökord du skriver som enskilda ord, även om sökmotorn är rätt smart på att koppla ihop ord – för- och efternamn till exempel. Men ponera att du har hört en låt och vill få reda på vad den heter, eller om du vill ha tag på låttexten, och det enda du vet är en textrad från refrängen. Då förstår Google dig bättre om du sätter frasen inom citattecken.

lyrics "And nothing to get hung about"

6. Ställ en direkt fråga

Alla sökningar är frågor som du vill ha svar på. Så varför inte formulera din sökning som en fråga? Det här fungerar ofta väldigt bra om det är något specifikt du vill ha reda på, såsom årtal för händelser eller något om en person eller ett företag.

who shot the sheriff?